Category: Artikujt e fundit

I njëjti mall, çmime të ndryshme, etiketa të ndryshme

I njëjti mall, çmime të ndryshme, etiketa të ndryshme

Aishja, 60 vjeç, banore në qytetin e Elbasanit, blen rregullisht krahë pule (ose kofsha pule), në dyqanin afër shtëpisë. Ajo mendon se ato pula janë rritur në Shqipëri dhe janë shumë cilësore. Shitësja (pronarja e dyqanit), i thotë se janë produkte vendi, pavarësisht se në etiketë mungon ky informacion. Aishja kontrollon çdo produkt për etiketën, […]

Hidrocentalet në Alpe, pasojat edhe në Malin e Zi!

Hidrocentalet në Alpe, pasojat edhe në Malin e Zi!

Një nga lumenjtë më të bukur të Alpeve të Shqipërisë, lumi Cem, shumë shpejt rrezikon të jetë pre e 9 hidrocentraleve, duke dëmtuar, jo vetëm turizmin, por edhe të ardhmen e banorëve të këtyre zonave. Banorët e zonës së Tamarës, Selcës dhe Lëpushës, nga ku kalon edhe lumi Cem, i bashkon shqetësimi për të ardhmen […]

COVID-19, goditja e madhe ndaj turizmit shqiptar

COVID-19, goditja e madhe ndaj turizmit shqiptar

“Sezon i vështirë, jemi me minus deri tani”, – kjo ishte fjalia universale që dëgjoje në të gjithë rivierën shqiptare gjatë kësaj vere aspak të zakontë nga biznesmenë, të cilët kanë investuar në industrinë e turizmit. Vështirë se mund të gjeje në bregdetin e jugut një hotel, ku mund të hyje pa t`u matur fillimisht […]

UT, 160 milionë lekë për një sistem që nuk funksionon. Studentët, pa akses në të dhënat digjitale

UT, 160 milionë lekë për një sistem që nuk funksionon. Studentët, pa akses në të dhënat digjitale

Universiteti i Tiranës ka instaluar që prej vitit 2012 sistemin informatik me të dhënat e studentëve, personelit akademik dhe administrativ të institucionit. Ky sistem duhet të ofronte për studentët një sërë shërbimesh online, si regjistrimi në provime, publikimi i notave, regjistrimi për provimet e mbartura apo ato për përmirësim, llogaritja e mesatares dhe e krediteve. […]

Kripa e Zezë, e ndaluar të përdoret, por sërish shitet në treg

Kripa e Zezë, e ndaluar të përdoret, por sërish shitet në treg

Kripa e zezë është kripa e papërpunuar, e cila merret direkt nga vaskat e prodhimit të kripës në bregdet. Ajo quhet e zezë për shkak të përmbajtjes së elementeve të huaja, kryesisht dheut. Por, veç papastërtisë, ajo nuk ka as sasinë e nevojshme të jodit në përbërje, një element shumë i rëndësishëm për shëndetin e […]

A mundet AKU të garantojë ushqimin e shqiptarëve?

A mundet AKU të garantojë ushqimin e shqiptarëve?

Shpeshherë, përpara se të blejmë, teksa kontrollojmë produktet që përzgjedhim nëpër dyqane apo supermarkete ushqimore, pyesim veten: Sa të sigurta janë ushqimet që konsumojmë? A i ka kontrolluar kush më parë? Nëse po, kush nga mbron nga ushqimet e skaduara, ato me kimikate të dëmshme apo të tjera problematika, me të cilat jo pak herë […]

Në kërkim të një burgu për vrasësit e sëmurë

Në kërkim të një burgu për vrasësit e sëmurë

I vetmi vend në Europë pa një spital-burg për të sëmurët mendorë Gjykatat shqiptare përballen rregullisht me krime të ndryshme, si vrasje, plagosje, dhunë fizike etj., autorët e të cilëve janë persona me probleme të shëndetit mendor. Shpesh krimet janë nga më barbaret. Ata që akuzohen për krime të lehta, në shumë raste lirohen, ndërsa […]

Projekti i digave mbi Vjosë rrezikon “zemrën blu të Evropës”  

Projekti i digave mbi Vjosë rrezikon “zemrën blu të Evropës”  

Fushata e vogël “Solar në Kutë” shkon përkrah një beteje të gjatë të komunitetit lokal dhe aktivistëve mjedisorë për të ndalur ndërtimin e digave mbi Vjosë, lumi i fundit i egër i Evropës.    Në fund të majit, një grup organizatash mjedisore nisën një fushatë simbolike për fshatin Kutë, i cili rrezikon të zhduket nga […]

Fabrika e bakrit në Fushë-Arrëz ndot të tashmen dhe të ardhmen

Fabrika e bakrit në Fushë-Arrëz ndot të tashmen dhe të ardhmen

Derdhja e mbetjeve nga pasurimi i bakrit po dëmton banorët dhe mjedisin e zonave që përshkohen nga lumi Fan i Madh, duke përfshirë disa fshatra të bashkive Fushë-Arrëz dhe Pukë. Fshati Gjegjan me 2800 banorë është një nga zonat që po penalizohet, megjithëse ka potencial për turizëm. Sapo hyn në qytetin e vogël të Fushë-Arrëzit, […]