Category: Faktet dhe mjedisi

Projekti i digave mbi Vjosë rrezikon “zemrën blu të Evropës”  

Projekti i digave mbi Vjosë rrezikon “zemrën blu të Evropës”  

Fushata e vogël “Solar në Kutë” shkon përkrah një beteje të gjatë të komunitetit lokal dhe aktivistëve mjedisorë për të ndalur ndërtimin e digave mbi Vjosë, lumi i fundit i egër i Evropës.    Në fund të majit, një grup organizatash mjedisore nisën një fushatë simbolike për fshatin Kutë, i cili rrezikon të zhduket nga […]

Fabrika e bakrit në Fushë-Arrëz ndot të tashmen dhe të ardhmen

Fabrika e bakrit në Fushë-Arrëz ndot të tashmen dhe të ardhmen

Derdhja e mbetjeve nga pasurimi i bakrit po dëmton banorët dhe mjedisin e zonave që përshkohen nga lumi Fan i Madh, duke përfshirë disa fshatra të bashkive Fushë-Arrëz dhe Pukë. Fshati Gjegjan me 2800 banorë është një nga zonat që po penalizohet, megjithëse ka potencial për turizëm. Sapo hyn në qytetin e vogël të Fushë-Arrëzit, […]

Lumi Gjanica dhe “fasadat” që nuk e fshehin dot ndotjen

Lumi Gjanica dhe “fasadat” që nuk e fshehin dot ndotjen

Lumi i ndotur Gjanica prej vitesh kërcënon banorët e zonës së Fierit dhe mjedisin, aq sa vitin e kaluar u dërgua si çështje në gjykatë. Nisma nuk ndryshoi gjë në thelb, pasi lumi, edhe pse me një fasadë të kuruar në qendër të qytetit, vijon të jetë i ndotur. Një verifikim në terren dhe në […]

Ujërat e zeza derdhen në det pranë impianteve të kushtueshme

Ujërat e zeza derdhen në det pranë impianteve të kushtueshme

Premtimet e vazhdueshme dhe investimet në miliona euro për impiante nuk i kanë dhënë ende zgjidhje problemit “gangrenë” të ndotjes së detit nga ujërat e zeza. Ekspertët mjedisorë kritikojnë bashkitë për mungesë prioriteti me pasoja të rënda në ekosistem dhe turizëm. Shëtitorja e qytetit të Vlorës, e njohur gjerësisht si Lungomare, është projekti flamur dhe […]

Krimi mjedisor në Shqipëri, pa ndëshkim

Krimi mjedisor në Shqipëri, pa ndëshkim

Mali me Gropa-Bizë-Martanesh është një zonë e mbrojtur natyrore, megjithatë shpesh është kthyer në “vend të preferuar” për prerjen e drurëve. Ka patur shumë raste të tilla dhe vetëm në një prej tyre, regjistruar më 18 korrik 2019, dëmi i shkaktuar nga prerja e drurëve u llogarit në vlerën 736.000 lekë. Shkelësi u kap në […]

Emergjencë mjedisore dhe financiare, incerenatori jo funksional i Fierit “gllabëron” çdo vit 7,5 mln euro

Emergjencë mjedisore dhe financiare, incerenatori jo funksional i Fierit “gllabëron” çdo vit 7,5 mln euro

Që prej 2016-s qeveria i ka paguar rregullisht koncesionarit milliona euro për realizimin e inceneratorit të Fierit. Kjo vepër parashikohej të zgjidhte problemin e trajtimit të mbetjeve të qytetit që prodhon mbi 60 mijë ton mbetje. Por ajo që ka “prodhuar” deri sot koncesioni për ndërtimin e inceneratorit, janë degradimi i mjedisit dhe dëmi ekonomik […]

Leksionet e COVID-19 për uljen e ndotjes së ajrit në Tiranë

Leksionet e COVID-19 për uljen e ndotjes së ajrit në Tiranë

Agjencia Kombëtare e Mjedisit dhe Instituti i Shëndetit Publik raportojnë ulje deri në 60% të ndotjes së ajrit në Tiranë për shkak të kufizimeve të pandemisë së COVID-19, por ekspertët e mjedisit e konsiderojnë këtë “një aksident” dhe paralajmërojnë rikthim në gjendjen e mëparshme, sapo vendi të hapet plotësisht. Me një pajisje elektronike në dorë, […]